'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' sloganıyla 12 yıldır düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) açıldı

'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' sloganıyla 12 yıldır düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) açıldı.

Açılış, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Törende konuşan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Türkiye'nin dünyada coğrafi işaretli ürün sayısında Çin'den sonra ikinci, Avrupa'da ise birinci olduğunu söyledi.

Coğrafi işaretlerin geçmişin mirasını geleceğe taşıma imkânı sağladığını ve ülke ekonomisine olan katkılarından dolayı Kurum tarafından önem verilen konular arasında olduğunu ifade eden Durak, “Bir marka, patent veya tasarım tescilinde genellikle bir kişi veya şirketi ilgilendiren bir işlem varken; coğrafi işaret tescilinde ise bir ili, bir ilçeyi veya köyün tüm sakinlerinin o ürünle ya da tescille olan bağını görüyoruz, biliyoruz ve hissediyoruz. Dolayısıyla coğrafi işaret dediğimizde aslında her bir insanımıza, her bir insanın emeğine tek tek dokunmuş oluyoruz. Bu sebeple, coğrafi işaretlerin hem çok kıymetli hem de tescilinden denetimine kadar çok hassas yürütülmesi gereken bir alan olduğunun bilincindeyiz, bilincinde olmalıyız.” dedi.

Mevcut durumda ülkemizde 1487 coğrafi işaret bulunduğunu ve sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Durak,  “Bu üstün değerlerimizi yüksek bir katma değere dönüştürme noktasında, Kurum olarak, coğrafi işaretlere ilişkin önceliğimiz, hedeflenen katma değeri oluşturmak ve bu amaçla dünya çapında tanınan coğrafi işaretlerimizin bulunmasını ve artmasını sağlamaktır. Bunu başarmanın yollarından biri de bu ürünlerimizin yurt dışındaki bilinirliğini artırmak ve ihracat talebini yükseltmektir. Bu amaçla, Kurum olarak AB tescillerini önemli bir aşama olarak görüyoruz.” diye konuştu.

Avrupa Birliği nezdinde, tescilli 14, ilan aşamasında 7 coğrafi işaret başvurusunun bulunduğunu belirten Durak, ilan edilen başvuruların tescile dönüşmesiyle bu sayının yılsonuna kadar 20’yi geçmesini beklediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Avrupa Birliği'de coğrafi işaret tescili alan 6 ürün için oda yöneticilerine plaket verildi ve katılımcılar fuarda açılan stantları gezerek ürünleri inceledi.

Anadolu'nun dört bir yanından yüzlerce yöresel ürün sergilendiği, Antalya Ticaret Borsası ve  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle düzenlenen  Yöresel Ürünler Fuarı – YÖREX, 5 Kasım'a kadar Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi'nde devam edecek.