Bayramiç Tahin Helvası Tescil Belgesi Takdim Töreni (25.11.2021)

Bayramiç Ziraat Odası tarafından başvurusu yapılan “Bayramiç Tahin Helvası” Coğrafi İşaret olarak tescil edildi.

Coğrafi İşaret Tescil Belgesi; 25 Kasım 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleştirilen törende TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN tarafından başvuru sahiplerine takdim edildi.

Törene, Çanakkale Milletvekilleri Bülent TURAN, Jülide İSKENDEROĞLU ile Tarım Bakanlığı, Bayramiç Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Ziraat Odası, Esnaf Odası temsilcileri ve Bayramiç helva üreticileri katıldı.        

Törende konuşan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, özellikle son 10 yılda ülkemizin fikri mülkiyet alanında çok yol kat ettiğini belirterek, Aralık 2020 yılında yayınlanan Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Raporuna göre, patent marka tasarım başvurularında ilk 10’a giren bir ülke konumuna geldiğimizi ifade etti.

Kurum olarak marka patent tasarımın yanı sıra coğrafi işaretlere de tescil yapıldığını söyleyen Prof. ASAN, Coğrafi İşaretlerin artık ülkelerin zenginleşmesinde bir araç olarak kullanıldığına dikkat çekti. Ülkemizde şu anda 941 tescilli ürün ile 753 tane de işlemleri devam eden başvuru olduğu bilgisini aktaran Prof. ASAN, Çanakkale ilimizin 8 adet tescili ve 1 adet işlemleri devam eden başvurusu bulunduğunu söyledi. Çanakkale ilimizin tescilli coğrafi işaretlerini, Çanakkale El Halısı, Ezine Peyniri, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması,  Bozcaada Çavuş Üzümü, Geyikli Zeytinyağı, Yenice Kırmızı Biberi ve bugün tescil belgesi takdim edilecek olan Bayramiç Tahin Helvası şeklinde sıraladı. Lapseki Şeftalisi ve Bayramiç Zeytinyağı coğrafi işaret başvurularının işlemlerinin devam ettiğini ekledi.

Prof. ASAN “Bayramiç Zeytinyağı şu an askıda inşallah 1 Ocak 2021 tarihinde tescil ile sonuçlanacak” dedi. Bayramiç Ziraat Odası tarafından başvurusu yapılan Bayramiç Beyazı’nın aynı zamanda AB nezdinde tescilli olan 7 coğrafi işaretimizden birisi olduğunun altını çizdi.                                          

Türk Patent ve Marka Kurumunda düzenlenen törende konuşan Çanakkale Milletvekili Bülent TURAN da, Çanakkale'nin güzide ilçesi, Milli Şair Mehmet Akif ERSOY'un memleketi Bayramiç'in, tarihi ve verimli topraklarıyla önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Bayramiç tahin helvasının, 1870'ten bu yana önemli bir değer, Mehmet Akif ERSOY'un çocukluk anılarında sıkça bahsettiği ve "Tadını unutamıyorum." dediği çok özel bir ürün olduğunu belirten TURAN, "Şehrimize özgü, bir anlamda Üstat Akif'in hatırasını taşıyan Bayramiç tahin helvasının coğrafi işaret tescili alması, Çanakkale'mize özgü bu ürünümüzü ülkemize ve dünyaya tanıtmak için önemli bir adım oldu." diye konuştu.

TURAN, geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunması açısından büyük öneme sahip olan coğrafi işaretlerin, ekonomiye katkısıyla birlikte üreticiye de pazarlama konusunda büyük avantajlar sağladığını vurgulayarak, Bayramiç Tahin Helvası’nın, Coğrafi İşaret olarak tescil edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu süreçte emeği geçenlere teşekkür etti.