Sürdürülebilir Bir Gastronomi İçin Coğrafi İşaretlerin Önemi: Gaziantep Örneği Çalıştayı -15 Eylül 2022

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) iş birliğinde “Sürdürülebilir Bir Gastronomi İçin Coğrafi İşaretlerin Önemi: Gaziantep Örneği” çalıştayı düzenlendi.

4’üncü Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festival kapsamında düzenlenen çalıştayda, Gaziantep’in coğrafi işaret aldığı tescilli ürünler konuşuldu. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 tescilli ürüne ulaşan Gaziantep’in başarısının diğer şehirlere yol haritası oluşturması için istişarelerde bulunuldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN yaptığı açılış konuşmasında; coğrafi işareti;
“Coğrafi işaret nedir? Bir şehre gittiğin zaman senin neyi meşhur sorunun cevabıdır." şeklinde açıkladı.
Gaziantep'te  yetişmiş insan gücüne, beşerî  sermayeye ve dünyaya entegre olmuş bir oda yapısına sahip olduklarını belirten  ŞAHİN, “Kutnu el tezgahlarıyla üretilen bir Osmanlı kumaşıydı. Bugün kutnu ‘Kutnia’ diye bir marka çıkardı. Dior yaz koleksiyonuna aldı, işte bu marka olma yolculuğu o kadar önemli bir yolculuk.” olduğunu ifade etti.

ŞAHİN ayrıca, coğrafi işaretlerin profesyonel şekilde takibinin ve çalışmasının gerçekleşmesi için özel bir birim kurduklarını belirterek, “Şiveydizinden, yuvalamasına her biri için başvurdular, başvuruların hepsini toparladık. Tek vücut halinde bunu başardık. Esas bundan sonraki kısımda, 'aldık da ne olacak' sorusunun cevabını yine sizinle birlikte götüreceğiz. Bu çok önemli bir yolculuk. Bu bir ekonomi, bir diplomasi, bu bir turizm, bu bir dünya barışına katkı, sofraları birleştiriyoruz kardeşliği artırıyor, muhabbeti genişletiyor. Sofrada sorunlar çözülüyor. Sofraları çoğaltacağız, birlikte başaracağız.” dedi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil BAŞPINAR, Gaziantep'in coğrafi işaretlerde Türkiye’nin birinci şehir olduğunu belirterek bu çalıştayda  70’in üzerinde coğrafi işaret tescil belgesinin takdim edileceğini belirtti. Dünya üzerinde hiç bir şehrin bir kerede böyle bir coğrafi işaret tescilini aldığı başka bir örnek olmadığını düşündüğünü ifade eden BAŞPINAR, coğrafi işaretlerin tescil sürecine katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

Gaziantep’in sinai mülkiyet alanındaki performansına da değinen BAŞPINAR, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gaziantep 2022 yılının ilk 8 ayı itibari ile patent başvurularında dokuzuncu sırada yer alıyor. Faydalı model başvurularında beşinci, tasarım başvurularında altıncı ve marka başvurularında yedinci sırada yer alıyor. Gaziantep’in ticareti potansiyelini, sanayi potansiyelini çok iyi biliyoruz o bakımdan coğrafi işaretlerde açık ara birinci.”