Bilgi ve Doküman Birimleri Eğitimi (30.11.2021)

Türk Patent ve Marka Kurumu Bilgi ve Doküman Birimleri Eğitimi ve İstişare Toplantısı, 30 Kasım 2021 tarihinde uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştiriliyor.

Açılışta konuşan TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN “2021 yılında 26 yeni birim açarak birim sayımızı Türkiye genelinde 212 ye çıkardık. Bu sayı ile Avrupa’da açık ara en fazla bilgi doküman birimine sahip ülke olduğumuzu söyleyebilirim” diyerek yeni açılan birimleri; Bilecik Ticari ve Sanayi Odası, Aydın Ticaret ve Sanayi Odası, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası, Aydın Ticaret Odası, Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Ticaret ve Sanayi Odası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, Kars Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova İmes Makine İhtisas OSB, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Üsküdar Üniversitesi, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Ticaret ve Sanayi Odası, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Medipol Üniversitesi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası, Biruni Üniversitesi, şeklinde sıraladı.

Prof. ASAN, TÜRKPATENT’in  yurt içi ve yurt dışında bilgi ve doküman birimleri kurmanın yanı sıra bilgi bankaları ile işbirliği yapma görevi çerçevesinde, Birleşmiş Milletler tarafından az gelişmiş ülkeler için faaliyette bulunmak üzere İstanbul’da TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde kurulan Bilgi Bankası’nın kuruluşuna katkı sağladığını hatırlattı.

Bilgi Doküman Birimlerinin bünyesinde bulundukları kuruluşlara göre dağılımına bakıldığında 114 birim üniversitelerde, 72 birim ticaret ve sanayi odalarında, 23 birim kalkınma ajanslarında, birer birim de Bilişim Vadisi, Havelsan ve bir OSB’ de yer aldığı bilgisini aktaran Prof. ASAN, bu birimlerde 295 Birim temsilcisinin görev yaptığını söyledi.

Prof. ASAN, birim temsilcilerimizle işbirliği faaliyetleri kapsamında, 11. Kalkınma planında yer alan TÜRKPATENT bilgi ve doküman birimlerinin yaygınlaştırılması ve sınai mülkiyet paydaşlarına yönelik yapılacak farkındalık etkinliklerindeki rolünün güçlendirilmesi hususu doğrultusunda işbirliği faaliyetlerinin güçlendirilerek devam edeceğini ifade etti. TÜRKPATENT, EPO ve Bilgi Doküman Birimleri işbirliği ile gerçekleştirilen projeler hakında bilgiler verdi.

Prof. ASAN’ın açılış konuşmasının ardından, Bilgi ve Doküman Birimi temsilcilerinin katılımıyla marka, tasarım, coğrafi işaretler ve patent eğitimlerine geçildi. Her yıl düzenlenen eğitimler, Türk Patent ve Marka Kurumu Sınai Mülkiyet Uzmanları tarafından veriliyor.